5 raons per un Estat Català dins de la UE
4117
post-template-default,single,single-post,postid-4117,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qi-blocks-1.2.5,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,elementor-beta,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21231

5 raons per un Estat Català dins de la UE

5 raons per un Estat Català dins de la UE

Una de les variables que feia oscil·lar més el resultat de les enquestes que es varen fer abans del 25N entre els favorables o contraris a la independència, era, si al final de tot aquest procés, Catalunya quedaria dins o fora d’Europa, bé millor dit, dins o fora de l’UE que no és el mateix. La manifestació del 11S2012 ens va fer encetar un debat tant necessari com incert, a on s’hi mesclen a parts iguals fal·làcies interessades i optimismes desmesurats que han fet difícil de situar la realitat d’un tema realment complexe a on a més dels sentiments s’hi barregen la política, la economia i la legalitat internacional i això no ho fa de per si gens senzill d’explicar i d’entendre.

La Successió dels Estats es reconegut en el dret internacional com a fet jurídic en el que un estat nou, ja sigui per secessió o per unificació, assumeix les obligacions que havia contret el que existia prèviament amb la comunitat internacional. Tot això ho regulà des del 1978, la Convenció de Viena i els acords que es varen prendre, entraren en vigor el 1996. Molts han sigut els casos que s’han dirimit des de aleshores fent servir aquesta jurisprudència, entre ells dos tant oposades com la reunificació de les dues Alemanyes i la separació de l’antiga Txecoslovàquia en les actuals Eslovàquia i Txèquia. Com que no soc jurista no entraré en el detall del que aplicaria per a una hipotètica secessió de Catalunya, però seria prou evident que si agafem aquests dos extrems o els que van des de la resolució pactada i consensuada fins els que succeixen a traumàtics i violents conflictes bèl·lics, entendrem que el camp de joc és prou ample perquè els casos de Catalunya i Escòcia, si fos el cas, hi trobessin perfectament encaix.

Reflexionant sobre la possibilitat d’esdevenir un nou estat d’Europa vull aportar ara des del sentit comú d’un ciutadà del carrer, 5 raons que son PRESENT i que crec emparen els arguments dels que creiem que Catalunya no hauria de sortir de la UE en cap cas:

  1. El potencial econòmic i comercial de Catalunya és reconegut a nivell internacional, un estat amb una població de 7,5 milions d’habitants, un PIB d’uns 225.000M€, una distribució per capita d’uns 29000€, dels més alts de la UE i amb l’endeutament més petit (aprox un 21% del seu PIB) el convertiria en l’Alemanya del sud d’europa, un factor d’estabilitat i motor de desenvolupament econòmic, contribuïdor directe a les arques de la UE i una potència eminentment exportadora. Dels 18.000M€ de l’espoli fiscal que disposaríem cada any i que ara s’empassa el forat negre d’Espanya, es podrien destinar després d’assegurar els serveis del nostre estat del benestar, pensions, educació, sanitat, etc. a inversió directe en les infraestructures que ens manquen, el que faria incrementar encara més el nostre creixement econòmic i benestar. Si ara Espanya és un país en fallida algú s’imagina la situació en que quedaria sense Catalunya?. Potser els que haurien de témer per la permanència en la UE i en la zona Euro son ells i no nosaltres.
  2. La UE ha fet ja una aposta econòmica brutal de 250.000M€ per a potenciar l’Eix del Mediterrani en la seva estratègia de transport ferroviari, en contra del recorregut central que volia España. Una estratègia comercial i dinamitzadora en el que invertirà directament dels seus pressupostos només en el tram espanyol, més de 35.000M€ en els propers 8 anys buscant abaratir els costos de producció i distribució de les mercaderies a tota Europa. Algú podria pensar que la UE destinaria aquest munt de recursos en una infraestructura que transcorrís per un país que no pertanyés a la UE?.
  3. A Catalunya hi tenen Seu les principals multinacionals internacionals ja que la situació geogràfica de casa nostra és estratègica, tant per la distribució en el sud d’europa, com per la possició de privilegi en la importació/exportació a Amèrica i per la proximitat amb Àfrica. Els principals ports d’entrada de mercaderies d’Àsia estan en el Mediterrani i entre ells el de Barcelona que s’obre com a porta d’entrada dels components necessaris per a dur a terme la seva activitat industrial i comercial, etc. etc. Si entenem la UE principalment com una gran àrea econòmica, algú amb dos dits de front creu que tota aquesta infraestructura es podria moure fàcilment i sense costos a un altre país en un temps prou breu que econòmicament ho fes rendible? i en el que les condicions geogràfiques fossin les mateixes o semblants? i amb el factor d’estabilitat social que tenim a casa nostra? o que senzillament les multinacionals aquestes ni tant sols es plantegin fer-ho, tret de l’Editorial Planeta?.
  4. Els 7,5 milions de catalans SOM CIUTADANS EUROPEUS des de l’ingrés d’Espanya en la CEE, una condició que atorga uns drets especials que es recullen en el programa d’Estocolm i que es regula finalment en el Tractat d’Amsterdam, entre els que ens possibilita la lliure circulació dins la UE i que ha permès a milers de catalans, treballar, estudiar i viure arreu de la UE. En virtut d’això molts s’han establert a diferents països d’Europa, hi han constituït les seves famílies, hi han creat empreses que generen riquesa i feina, hi estudien carreres universitàries i programes de post-grau…… algú pretèn que tot això es tiri enrere després de quasi be 30 anys?, realment complicat per a no dir impossible.
  5. Brussel·les, l’actual capital de la UE ho és també de Flandes, a on un moviment pro independència com els que s’estan produïnt a Catalunya o Escòcia fa evident la fal·làcia d’expulsió automàtica de la UE en cas de secessió. Si Flandes aconseguís la independència de Bèlgica i quedés per aquest fet automàticament fora de la UE, voldria dir que també Brussel·les, la seva capital i a on hi resideix tot l’aparell administratiu i polític de la UE quedaría fora?. Au vinga!.
Il·lustració d’edp.cat

 

 

admin
xarop1@gmail.com

Darrera del nick edp hi trobareu a l'Eduard un català de Girona enamorat de la seva terra i apassionat per internet, la fotografia i els esports de muntanya.

No Comments

Post A Comment