El llenguatge de les xifres
983
post-template-default,single,single-post,postid-983,single-format-standard,bridge-core-2.7.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-26.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

El llenguatge de les xifres

El llenguatge de les xifres

Sembla mentida com la lectura i la interpretació de les xifres ho resisteix quasi be tot i a més si el que ens dona les explicacions és un polític passa el que passa sempre amb el got, mig ple o mig buit segons siguin govern o oposició. Aquest matí hem esmorzat amb la dada del PIB trimestral espanyol, un -0,3% que per uns és l’evidència de la desacceleració en la caiguda i pels altres la mostra més evident de que a aquest país li costa horrors remuntar la situació.

Amb les xifres a la ma tots tenen raó i per a la gent que els escolta serà fàcil creure a cegues amb qualsevol versió per explicar  el que passa, segurament els ajudarà el color de la ideologia amb la que combreguin però si som més o menys neutrals haurem de concloure que decréixer un 0,3% no és una situació per a tirar cohets, tot i que és molt millor que fer-ho en una xifra més grossa, com els equips que juguen contra el Barça pels qui perdre per pocs gols ja és una victòria, qui no es conforma…..

La traducció de tot això quan toquem de peus a terra diu que reculant poc a poc, en aquest trimestre 1.360.000 persones han incrementat les llistes de l’atur que pel que sembla és l’única dada del entorn econòmic que no para de créixer juntament amb la despesa pública i que el consum i la inversió, les claus del creixement, tenen menys força per a remuntar la situació que el pet d’un canari jove.

En aquesta situació no sé el que em fa més por si el que ens costa aixecar el cap o el que ens pot arribar a passar quan a la gent li doni per començar a comprar i els efectes de les milionades d’euros injectats en el sistema ens disparin l’inflació fins a dalt de tot, d’això en diuen l’efecte del pèndul i la millor forma per a reduir a cendres el deute , les xirinoles i els estalvis de tothom.

La impossibilitat dels experts per a controlar els efectes secundaris d’una economia que es descontrola és més o menys com el que ens passa amb la mal·leïda grip i la vacuna aquella que ningú es posa, quan tinguem d’esternudar ens posarem el mocador de paper tapant la boca i el nas.

3 Comments
 • Eduard
  Posted at 11:46h, 21 novembre Respon

  La veritat Miki, és que fer prediccions sobre economia és extremadament complicat perquè depèn de tants factors que és impossible tenir-los en compte a tots, per tant donar una xifra de PIB o aventurar-nos en un creixement determinat, etc és perdre el temps, pel que si serveixen aquestes eines és per a marcar tendències i la nostra per desgràcia és molt clar cap a on va.

  Salut i €

 • MadeByMiki
  Posted at 11:25h, 21 novembre Respon

  Com gaudeixen alguns fent jocs de mans amb les xifres, ara que hi hauríem d’estar acostumats i vacunats. Portem anys i panys escoltant i llegint mitges veritats i prediccions volgudament errònies. Si algú creu en les xifres que ens donen te un greu problema.
  Sempre recordaré el tip de riure que es feia mon avi quan per la tele sentia: “con la garantía del Estado”.

 • Bitacoras.com
  Posted at 19:51h, 18 novembre Respon

  Información Bitacoras.com…

  Valora en Bitacoras.com: Sembla mentida com la lectura i la interpretació de les xifres ho resisteix quasi be tot i a més si el que ens dona les explicacions és un polític passa el que passa sempre amb el got, mig ple o mig buit segons siguin gover…

Post A Comment