Pirates, corsaris i bucaners
981
post-template-default,single,single-post,postid-981,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21231

Pirates, corsaris i bucaners

Pirates, corsaris i bucaners

Finalment el serial, el show de l’Alakrana ha finalitzat feliçment per a la gent que estava retinguda a Somàlia i per els seus familiars. Han hagut de passar per caixa i pagar uns dos milions i mig d’euros, suposo que els propers dies ens explicaran a càrrec de qui ha anat la quota, si del govern o l’armador del pesquer, per a concloure un despropòsit que hagués pogut acabar en una veritable tragèdia per els tripulants i els seus.

El que és evident, a part de consideracions varies com perquè el govern d’Espanya s’ha d’implicar en l’alliberament d’un vaixell que navegava sota una altra bandera o de la decisió maldestre de portar a Espanya dos dels pirates capturats quedant en un desavantatge evident a l’hora de negociar i deixant de banda errors palmaris que s’han produït per part de tots,  que aquí els “dolents” son els pirates i al mateix temps reconèixer que la negociació per l’alliberament ha estat un nyap de proporcions indescriptibles.

De totes maneres el pagament del rescat implica un perill cert per els vaixells espanyols que feinegen tonyines per aquells indrets que a partir d’ara veuran com els pirates els tindran a ells com objectius principals de pesca. Sembla però que l’exèrcit espanyol contribuirà en la seguretat dels pesquers i a més els armadors contractaran cossos de seguretat privades que aniran dins del vaixell per a protecció dels pescadors, i jo que no hi entenc el que em pregunto és perquè no ho havien fet abans tot això?.

Ens hauríem de preguntar dues coses més també, si al final s’ha d’acabar pagant,  perquè hem tingut a tota aquella gent patint quasi bé 50 dies en mans dels segrestadors drogats i en condicions inhumanes i si el segrest hagués estat obra d’ETA s’hagués actuat igualment pagant-los la penyora?. Un suggeriment per els pirates, si volen guanyar-se la vida i viure a cos de rei sense posar en joc la seva pell i la d’altres, que es muntin una SGAE i podran ficar la ma a les carteres de la gent de manera completament legal i sense risc, al menys aquí a Espanya és el que passa!!.

23 Comments
 • Nuncamais
  Posted at 21:24h, 19 novembre Respon

  Jordi: Suposo que això de votar el PP va de broma. Caldrà que et recordi que són els franquistes de sempre, envernissats de demòcrates i eterns enemics de Catalunya i de la democràcia? Si us plau! No ho diguis ni en broma!

 • Nuncamais
  Posted at 21:23h, 19 novembre Respon

  Amic JonKepa: Aquesta no la sabia, però de totes maneres és un fidel retrato del que és aquest ser més fals que un duro sevillà, que amb tal de criticar ZP és capaç de totes les roïneses – o potser roïndats – . Gràcies.
  Referent al duro sevillà – avui dia desconegut de gairebé ningú que no sigui contemporani dels dinosauris – m’és grat consignar que era una moneda falsa encunyada a Sevilla que era una imitació molt ben feta.
  Un dia em va passar que en servir-me de l’expressió “més fals que un duro sevillà” davant d’un andalús, se’m va cabrejar perquè s’ho va prendre com un insult al seu país, cosa que en cap moment vaig voler fer.
  Una petita explicació va aclarir les coses i va restablir el bon humor.
  És el que té no posar el nostre llenguatge al dia.

 • Jon Kepa
  Posted at 14:16h, 19 novembre Respon

  Cautivo y desarmado el ejército moro ha rendido sus últimas posiciones en el peñasco de Laila, perejil para nosotros y julivert para los separatistas catalanes…

 • Jon Kepa
  Posted at 14:15h, 19 novembre Respon

  Esta para nuncamais.

  Habría que pedirle a tu amigo Mariano Marioneta una explicación de lo ocurrido a dos empresarios españoles secuestrados en Georgia ( esa república ex soviética) allá por el 2.001 que permanecieron secuestrados durante 373 días gracias a su “magnífica” gestión de la crisis.
  Permanecieron atados con cadenas al cuello a un poste, para que no pudieran escapar. Solo se les permitió ducharse la víspera de la liberación. Por cierto, tuvieron que pagar el rescate dos veces porque el primer pago nunca llegó a destino, se perdió por el camino.
  Mariano Marioneta no es el más indicado para dar lecciones al gobierno , prácticamente en casi nada.
  Saludos.

 • Jon Kepa
  Posted at 14:15h, 19 novembre Respon

  Aquí ha existido una irresponsabilidad muy grave por parte del Alakrana que obedeció órdenes, probablemente de su armador y del “pesca” al desplazarse a 350 millas náuticas al sur de la “zona segura”, zona donde en teoría estarían protegidos por la operación Atalanta.

  Habría que pedir explicaciones y exigir responsabilidades a quien ordenó y/o permitió ese desplazamiento a aguas no seguras, pero teniendo en cuenta que lo ocurrido ocurrió en aguas internacionales. Eso es muy importante para tener los conceptos claros.

  En cuanto a las distintas manifestaciones de unos y otros ( gobierno y oposición) , lamentables. Y sobre la última acción, persecución con un helicóptero de la última zodiac, de ser cierto, habría que echar a la puta calle a quien la mandó por incompetente.

 • Jon Kepa
  Posted at 14:14h, 19 novembre Respon

  Hay otros asuntos que son más elásticos y sujetos a las opiniones y deseos de cada cual.
  La UE tiene competencias en la pesca sí, pero no solo la UE, todos los paises con costa y pesca tienen competencias pero la tienen solo en su ámbito territorial. La UE no tiene ninguna competencia en temas pesqueros fuera de sus aguas jurisdiccionales. No puede imponer ninguna norma jurídica en las aguas de, digamos Somalia ya que aquí es donde surge el problema.

  Estos pesqueros navegan, en teoría, en aguas jurisdiccionales de las Seychelles y en su ZEE pero no en aguas de Somalia. Tienen convenios con las Seychelles, de ahí que varios pesqueros naveguen con pabellón de las Seychelles, pero no son mayoría, son unos pocos ( 3 ó 4 de los españoles). La empersa en la que yo trabajé y que tenía atuneros en esa zona tenía 8 atuneros, todos con bandera española, Era por 1.987 y ya existía en problema de los piratas pese a que se viene afirmando que este problema data de principios de los 90.

  Los piratas estan actuando en aguas internacionales. El Alakrana fue apresado a 413 millas náuticas de la perpendicular a Mogadiscio.

 • Jon Kepa
  Posted at 14:14h, 19 novembre Respon

  Puntualicemos Eduard.
  Los somalís no reclaman 200 Kmts como aguas jurisdiccionales, reclaman 200 millas ( las medidas son en millas náuticas no en Km. en todo el mundo).
  Pero las aguas jurisdiccionales de TODOS los paises del mundo con costa son de 12 millas náuticas, de todos. No confundamos ese concepto con el de la Zona Económica Exclusiva de 200 millas náuticas ( donde van incluidas las 12 millas jurisdiccionales).

  Recomiendo que veais, para entenderlo bien los siguientes escritos:
  Mar territorial
  Zona Económica Exclusiva
  Plataforma Continental.
  Las dos primeras explican claramente los límites de las aguas jurisdiccionales y de la ZEE, la tercera explica lo que es la plataforma continental, donde habitualmente se pesca.

  Lo demás es darle vueltas a un asunto que, por lo que he apreciado, desconoce casi todo el mundo , de los que vienen opinando y sentando cátedra.

 • JFont
  Posted at 14:12h, 19 novembre Respon

  Seguro que este secuestro en los tiempos que era ministro el Sr Trillo todo hubiera sido diferente ya que una demostración fue la reconquista de Perejil. que por cierto aún me acuerdo del parte de guerra.

 • Eduard
  Posted at 12:35h, 19 novembre Respon

  No foti Jordi !!! això no ho digui ni en broma home!!!

 • JFont
  Posted at 12:34h, 19 novembre Respon

  Que te a veure el feixistes de Franco amb el Alakrama, a vegades m´en dono compte que alguns pixant fora de test, ja es vergonyos que el mateix cap militar de defensa de les nostres forces armades ens digues publicament pet medi de TV que un helicopter va perseguir els pirates i els i va disparar uns trets sense resultats, cosa que el ridicul per part de les nostres forces armades ha sigut escandalós i a mes ple de mmentides.De seguir per aquet cami de fer el ridicul el PSOE a la propera votaré al PP.

 • jorfont
  Posted at 12:16h, 19 novembre Respon

  Que te a veure el feixistes de Franco amb el Alakrama, a vegades m´en dono compte que alguns pixant fora de test, ja es vergonyos que el mateix cap militar de defensa ens digues publicament pet medi de TV que un helicopter va perseguir els pirates i els i va disparar uns trets sense resultats, cosa que el ridicul per part de les nostres forces armades ha sigut escandalós i a mes ple de mmentides.De seguir per aquet cami de fer el ridicul el PSOE a la propera votaré al PP.

 • Eduard
  Posted at 12:03h, 19 novembre Respon

  EL millor d’aquest cas, Francesc, és l’alliberament del pesquer i que ningú hagi pres mal, la resta de la gestió, un nyap.

  I no tota la culpa és del govern, perquè per exemple que cony hi feia el pesquer feinejant fora de la zona de seguretat?, els pirates de Somalia mantenen que les aigues jurisdiccionals somalís son de 200 Kmts i per tant tot vaixell que entri en aquesta zona ja sap al que s’exposa.

  L’UE, que te competències en el tema de la pesca tampoc no està funcionant com caldria ja que no dona ni suport ni defensa per aquest vaixells que tot i ser europeus la majoria d’ells naveguen sota bandera de les Scheychelles per questions fiscals.

  El jutge Garzón te la responsabilitat d’autoritzar l’extradició dels dos pirates capturats, això és el que ho ha complicat tot fins a extrems realment preocupants.

  Però a partir d’aquí, el govern com ja ens te acostumats el que ha fet es limitar-se a NEGAR i OCULTAR el problema. Primer la Chacón que no en tenia ni idea del que estava passant, sortint en conferència de premsa dient que tenien localitzats en tot moment els tres rehens que segons ens van dir havien baixat del vaixell i després s’ha sapigut que era mentida, o sigui que no en tenia ni idea, segon el ministre de justícia, permetent l’extradició quan el que fan tots el països és utilitzar altres països africans com Kenya i finalment la vicepresidenta, articulant la mentida final de la persecució i el tiroteig que segons el patró del vaixell MAI es va produir.

  El PP ja se sap, aprofita qualsevol ocasió per a saltar a la jugular del ZP i desaprofitant ocasions per a demostrar que son un partit de centre i no una caixa de grills com son ara, però és que a vegades li posen en safata des del govern.

  Queda ara per saber qui ha assumit el pagament del rescat i els 50.000€ per cada una de les famílies dels dos pirates capturats, perquè si al final tot això ha sortit de la caixa de l’Estat és un tema gravíssim que centra un precedent molt perillós.

  Salut i €

 • Nuncamais
  Posted at 12:03h, 19 novembre Respon

  Ah! I per mi la captura dels dos pirates ha estat molt bé. Almenys que si algú ha pagat el rescat, que paguin ells amb un munt d’anys de presó la seva malifeta.

 • Nuncamais
  Posted at 12:02h, 19 novembre Respon

  No entenc el cas de l’Alakrana perquè hi ha moltes coses que desconec dels afers de pesca marítima. Millor dit, ho desconec tot.
  Tanmateix sembla que els vaixells espanyols formen una mínima proporció dels segrestats. Entre els pescadors espanyols no hi ha hagut cap mort. Espanya ha estat un dels països impulsors de l’operació Atalanta. Els pirates seran jutjats.
  Jo tinc la impressió que no s’ha fet tot tant malament com diuen.
  I sempre em malfio de la FAES que llança continuament tones de merda contra el PSOE, que tots sabeu que no és sant de la meva devoció però tampoc és el dimoni com ens volen fer creure els PPrils, i amb la seva potent Brunete mediàtica ja fa molt temps que IMPOSA els temes que interessen als PPrils per intentar guanyar les properes eleccions.
  Per altra banda tots aquests tan savis i tant valents, són els que varen empudegar gran part del litoral atlàntic en el cas del Prestige.
  I aquest Mariano Marioneta Rajoy, señor de los hilillos, que no és ningú i és el responsable d’aquest desastre, fa pena quan se’l sent parlar amb el seu aire de Mesretites volent donar lliçons. Què hauria fet ell tan savi i tan valent? Una altra cagada com la del Prestige.
  Que no senyor Marioneta, que jo almenys no m’empasso les seves bajanades, que amb el potent altaveu de la FAES s’empassen gent de bona fe que encara els fan “el caldo gordo” als feixistes.
  Zapatero no m’agrada per moltes raons, però abans d’haver de suportar els feixistes de Franco amb les seves troles, Déu li doni molts anys de govern a ZP.
  Jo estic molt content perquè els pescadors han estat rescatats i perquè hi ha dos pirates que seran jutjats. Molt bé Zapatero, o, almenys, no molt malament. El més important de tot són les vides humanes!

 • Eduard
  Posted at 08:52h, 19 novembre Respon

  Todo el mundo coincide en que la decisión de traerse a los dos piratas a España ha sido un error descomunal que ha complicado la negociación de manera notable y a la vez ha encarecido el rescate, que por lo que oí ayer, lo ha pagado el estado español, bastaba con haberlos entregado a Kenya para evitarse el embolao que ahora está comprometiendo el desenlace de otros 13 barcos que en estos momentos están también secuestrados.

  Un despropósito den la gestión de la crisis que acabó con el paripé de la noticia que dió ayer el ejercito sobre la persecución de las Zodiac de los piratas en la que aseguraron haber disparado desde uno de los helicópteros, cuando tanto el patrón como el armador lo desmienten.

  En fin, poco se puede hacer ya para enmendear el ridículo alcanzado a nivel internacional.

  Ah! cuando lo del Playa de Baquio, se abordó ya esa cuestión de las armas y no se actuó, si se hubiera hecho en aquel momento ahora ya se habría solucionado el problema de legislación, porque en cuatro días cambiaron los reglamentos porque como dices, actualmente si es posible.

  Salut i €

 • Jon Kepa
  Posted at 08:51h, 19 novembre Respon

  En cuanto a lo de la bandera.

  Fuentes jurídicas indicaron que la nacionalidad del barco ya está clara, aun en el caso de que en vez de la bandera española llevara izada una ikurriña. Además, este extremo fue negado a Público por el Ministerio de Medio Marino, que explicó que muchos barcos pesqueros llevan una bandera autonómica metálica en el puente de mando, como elemento decorativo, mientras enarbolan en el mástil correspondiente la de España.

  En cualquier caso, la nacionalidad está clara, porque su matrícula, que coincide con el pabellón y con la bandera, es española, es propiedad de una empresa española y parte de su tripulación también lo es.

  Por eso, las fuentes jurídicas consultadas señalaron que en el hipotético caso de que el buque llevara una bandera que no fuera la española sería totalmente indiferente en el proceso penal abierto en España, porque el derecho penal se basa en la verdad material, aunque no coincida con la formal.

  En cuanto a la localización exacta del lugar donde fueron apresados los piratas, el abogado ofrece unas coordenadas (00º 12 S-45º 38 E) y asegura que de ellas depende “la competencia española por aplicación de la legislación internacional”. Y precisamente el artículo que cita, el 105 de la Convención sobre el Derecho del Mar, es uno de los que utiliza la Sala de lo Penal de la Audiencia para justificar el enjuciamiento en España de los piratas apresados.

  Cuando se capturó a los dos piratas que habían abandonado el Alakrana en un esquife se informó de que la operación se produjo a 135 millas de la costa somalí. Las aguas territoriales de los países, según dicha Convención, se limitan a 12 millas, aunque Somalia reclama que su ámbito llegue hasta las 200.

 • Jon Kepa
  Posted at 08:51h, 19 novembre Respon

  Te responderé a lo de las armas.

  No lo habían hecho hasta ahora porque las leyes españolas prohiben que en los buques de bandera española haya armas de cualquier tipo. En todos los buques excepto en los de la Armada, de la Guardia civil y de Hacienda (Servicio de Vigilancia Aduanera).
  Como el Alakrana enarbola pabellón español no estaba en condiciones de llevar armas ni gente armada a bordo, al menos de forma legal.

  Los pesqueros que faenan enarbolando pabellón de las Seychelles ya llevaban hace algún tiempo guardias de seguridad.

  Ahora pueden llevar, de hecho ya llevan todos excepto el Alakrana, guardias de seguridad. Se ha modificado la ley que lo impedía.

 • Pingback:Pirates, corsaris i bucaners « Por la paz y la libertad
  Posted at 22:33h, 18 novembre Respon

  […] Publicat a edp.cat […]

 • Eduard
  Posted at 00:34h, 18 novembre Respon

  Ho deuen haver passat molt malament aquesta gent, no ens ho podem ni imaginar, però fent això el govern el que ha fet es dir als pirates aquests que el govern espanyol sempre estarà disposat a pagar i això es girarà en contra dels seus interessos.

  Salut i €

 • jorfont
  Posted at 23:13h, 17 novembre Respon

  Doneu gracies de no haver format part de la tripulació. Els toros no ens intimideixen quant estem sentats darrera la barrera.

 • Eduard
  Posted at 21:40h, 17 novembre Respon

  Si noi, aquestes històries s’escriuen així. El negoci de la pesca de la tonyina dona uns beneficis brutals, però per optimitzar-los sembla que els armadors no estaven massa disposats a pagar-se la seguretat de les seves tripulacions i al final com molt be dius, ho tindrem que pagar tots!!

  Així és com funcionem.

  Salut i €

 • Arqueòleg Glamurós
  Posted at 20:19h, 17 novembre Respon

  I al final qui ha acabat pagant és l’estat, és a dir tots juntets hem aportat més de dos milions d’euros eprqué una emrpesa privada se li va ocorrer la gracieta d’anar a pescar en una sobradament coneguda zona de pirates!
  Que bé!!

 • Bitacoras.com
  Posted at 18:29h, 17 novembre Respon

  Información Bitacoras.com…

  Valora en Bitacoras.com: Finalment el serial, el show de l’Alakrana ha finalitzat feliçment per a la gent que estava retinguda a Somàlia i per els seus familiars. Han hagut de passar per caixa i pagar uns dos milions i mig d’euros, suposo que els…

Post A Comment