Comptabilitat creativa
958
post-template-default,single,single-post,postid-958,single-format-standard,bridge-core-2.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-19.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Comptabilitat creativa

Comptabilitat creativa

Quan els gestors nord americans jugaven a ser els més originals en el disseny de productes financers vinculats a històries que ni ells mateixos sabien explicar i el resultat final de tanta innovació va ser la major presa de pèl que la humanitat mai ha patit, jo, innocent de mi, vaig creure que haurien après la lliçó i a partir d’ara la cosa seria diferent però ja veig que no.

La publicació dels beneficis descomunals que les mateixes entitats que varen fer figa estan presentant, pot fins i tot semblar obscè si no fos perquè ens està amagant un fet evident, ens continuen fent trampes per a tapar cares a la gent la crua realitat. La comptabilitat és una eina que es pot manipular i serveix massa sovint per presentar situacions  empresarials irreals. Les entitats financeres ho estan fent principalment de 6 maneres:

 • Embargant immobles sense taxació, donant per bona la que es va fer 2 o 3 anys enrere quan el valor de mercat era superior en un 45%.
 • Passant crèdits incobrables a les carteres d’inversió per a no provisionar-los ni comptabilitzar-los com a pèrdues.
 • Renovant els crèdits que no havent-se declarat com a incobrables els seus titular tenen dificultats reals per a fer front les mensualitats, passant des del compte “clients probablement incobrables” a “clients”.
 • Venent els immobles de la xarxa d’oficines de les entitats tal i com ha fet el BBVA amb 1.300 oficines a un fons alemany per uns 1.200 M€.
 • Venent les participacions de les filials com el Santander amb una part de la seva filial barsilenya per un 5.000M€ i les participacions industrials.
 • Dissenyant emissions de bons convertibles que adquireixen sota ma els estats incapaços d’arreglar el problema i els fons d’inversió d’entitats que han creat el merder.

El problema ens vindrà perquè aquests tripijocs no es poden mantenir eternament i quan comencin a aflorar ens trobarem amb un augment de la morositat que serà el senyal de que estem entrant en la fase més crítica de l’actual crisi. La realitat és que ni el mateix sector financer pot quantificar el forat que ells mateixos han creat i en conseqüència els governs difícilment el poden dotar.

Lo bo que tenen les fusions que des del govern s’estan promocionant és que farà aflorar la merda que les estitats s’estan guardant sota les catifes, però algú sap a quin preu?.

6 Comments
 • Jon Kepa
  Posted at 23:55h, 28 Octubre Respon

  Lo ha dicho en el Parlamento.

 • Xavier Comas
  Posted at 23:54h, 28 Octubre Respon

  Perdoname que te diga pero acabo de oir en A3, que nuestra vicepresidenta y “secretaria de economía” Elena Salgado, ha dicho que “la crisis se acabará en el 2010?.
  O sea que otra vez has errado.

 • Eduard
  Posted at 22:16h, 28 Octubre Respon

  Jo Xavier, ja fa temps que no ho veig gens clar, no perquè en tingui ganes de que les coses vagin malament, només faltaria, si no perquè veig que les coses no s’estan fent be, ep! i potser estigui molt equivocat, que ja m’agradaria.

  Hi ha d’altra gent que ho veu molt pitjor que jo, fins i tot el Marc Vidal, que en té el cul pelat fent auditories i analítiques d’empreses parlava l’any passat d’un “corralito” a l’espanyola.

  Fins i tot la viceministra española, l’Elena Salgado ha fet ja unes quantes declaracions que posen de manifest que la situació és molt complicada i que l’any proper, el 2010, experimentarem un empitjorament de l’atur i conseqüentment en la despesa pública i això detreurà recursos per el que realment necessitem, incentivar el consum.

  Salut i €

 • Xavier Comas
  Posted at 22:16h, 28 Octubre Respon
 • Xavier Comas
  Posted at 22:15h, 28 Octubre Respon

  Creo que eres un agorero y un mal analista económico. Los beneficios son los que nos dicen, por lo que la salida de la crisis, es cosa de un plis plas.
  Seguro que con estos beneficios anunciados, la derrama de crédito será un hecho.
  Sólo falta poner la fecha, que no has puesto, para saber cuando vamos a salir de esta pequeña crisis de desaceleración deficitaria recesiva, en fin…
  “El Premio Nobel de Economía 2008, Paul Krugman, durante la celebración del Foro Económico Innovae y, en presencia de José Luis Rodríguez Zapatero, opina sobre la situación de la crisis en España: “Las perspectivas económicas de España son aterradoras. La situación económica es especialmente difícil en España. Los próximos años van a ser muy difíciles para los españoles. El camino de salida de la crisis para España será doloroso o extremadamente doloroso”.
  Eso lo dijo la portera de José Luis Rodríguez Zapatero, pero seguro que se equivocó.

 • Pingback:Comptabilitat creativa « Por la paz y la libertad
  Posted at 12:36h, 28 Octubre Respon

  […] Publicat a edp.cat […]

Post A Comment