Fer callar un poble
725
post-template-default,single,single-post,postid-725,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,elementor-beta,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21231

Fer callar un poble

Fer callar un poble

El NO del desprestigiat Tribunal Constitucional espanyol a la proposta de consulta popular que va fer el govern d’Euskadi per el proper mes d’Octubre és una altra de les incongruències de un nacionalisme espanyol que de una banda es fa el mil homes manifestant el seu convenciment per la victòria de les posicions pro-espanyolistes enfront a les autodeterministes que defensen la gent del PNV amb el Lehendakari Ibarretxe al capdavant i per l’altra se li escurça la pell quan es convoca a la ciutadania a opinar.

Jo em pregunto, des de quan és anticonstitucional en un règim –suposadament democràtic– com el nostre que el poble expressi la seva opinió?, a qui pot fer mal que a Euskadi, sigui quin sigui el resultat de la consulta, els bascos tinguin el dret d’escollir de quina manera es vol continuar funcionant?, què és el que tant els espanta a Espanya per a posar sistemàticament pals a les rodes de la llibertat d’expressió?.

Si es fa servir la violència no val i si el que s’utilitza és l’opinió, tampoc és legal. Potser tard o d’hora se’n adonaran els espanyols que alguna sortida hauran de donar a aquestes aspiracions i no com fins ara negar-se a tot, fins i tot a escoltar. I no em val tampoc l’argument de que en una decisió com aquesta tothom hi té dret a opinar, aquí s’està parlant de una aspiració legítima que sense anar més lluny s’ha plantejat per el futur inmediat a Escòcia, Quebec o Flandes només als seus ciutadans i que ha modificat ja en el passat recent les fronteres de una Europa que no para de mutar.

El que és indigne és pretendre que dotze individus (actualment  només 11) que recentment han protagonitzat l’espectacle més groller de sotmetiment polític i de absoluta manca d’independència, tinguin a les seves mans el poder de decidir sobre la constitucionalitat de mesures aprovades per els parlaments com aquesta o la que ara els vindrà amb l’estatut català.

Catalans i bascos hauríem de passar llargament del tribunal constitucional i anar plegats a plantejar en els escenaris internacionals les nostres aspiracions nacionals i lluitar seriosament per buscar a fora la cobertura legal per a exercir en total llibertat el nostre dret democràtic a opinar.

23 Comments
 • Nuncamais
  Posted at 06:03h, 15 setembre Respon

  Claro que hay que cambiar la Constitución, amigo JonKepa. El primer lugar liberarla de un contradicción muy grande: por una parte nos habla de igualdad de los españoles ante la ley y consgra la desigualdad más flagrante legalizando la imposición del rey que ESCOGIÓ FRANCO, contra las mismas reglas de la monarquía, porque el Título de Rey correspondía a su padre, por suerte para los que maquinaron la impostura, a fallecido.
  Pero no seré yo quien defienda las normas de la monarquía y sólo cito el hecho de su vulneración para hacer ver cómo el Rey que la Constitución bendice és el QUE QUISO FRANCO.
  Lo más grave no es esto sinó el hecho de que la forma de gobierno que tenemos, LA MONARQUÍA, es la que decidió Franco que tuviéramos.
  A mi modo de ver tampoco es legítimo que la Constitución consagre la prohibición de la federación de las comunidades autónomas que lo deseen.
  Mi ignorancia de este texto legal me impide ser más claro y contundente pero creo que ya es hora de que la misma Constitución declare solemnemente que el Estado Español rompe solemnmente con el franquismo, muchas de cuyas normas siguen en pie, mientras el Presidente Zapatero lucha denodadamente para derribarlas con la Ley de la Memoria Histórica, actuación que le aplaudo entusiatamente.
  Y existen hechos, que no creo que la Constitución bendiga, pero que se dan de manera vergonzosa, como el secuetro en Salamanca – todavía hoy –
  de los documentos que Franco ROBÓ a particulares y que siguen sin entregarse a sus dueños después de más de medio siglo de transcurrido el robo.
  Todo lo que expongo, y muchas cosas más que podría exponer si tuviera tiempo, y conociera más a fondo el asunto, NO SÓN IMAGINACIONES, cómo tu dices, JonKepa, SON REALIDADES.
  Anda, que se me hace tarde! Un abrazo!

 • Eduard
  Posted at 20:29h, 14 setembre Respon

  Jon

  A lo que tú llamas “Referendum” no es otra cosa que una CONSULTA POPULAR, sin ir más lejos, como la que se montó el PP en contra del Estatut de Catalunya y ambas están recogidas en la Constitución y recogidas en la LO que da cobertura a este tipo de consultas para eentre otras cosas, provocar la redacción de un proyecto de ley, sólo que este se reviste con las garantías necesarias para que en él no puedan votar por ejemplo los protagonistas del TBO o de la constelación de superhéroes de la Marvel y eso amigo mío, te pongas como te pongas, NO ES INCONSTITUCIONAL.

  Otra cosa es el canguelo que a PSOE y PP les pueda entrar con el resultado de la consulta puesto que si esta respaldara las tesis del Lehendakari, ZP se vería obligado, esta vez sí, a convocar un REFERENDUM de esos vinculantes y que sólo el puede convocar.

  Como el veredicto de nuestro esperpéntico TC va a ser llevado al TDH de Estrasburgo, sólo cabrá esperar a ver que dictamina. En su dia también derogo la sentencia del TC que declaraba como inconstitucional el régimen fiscal vasco.

  Salut i €

 • Jon Kepa
  Posted at 20:24h, 14 setembre Respon

  Nunca entenderé esa obcecación vuestra en no querer ver la realidad de las cosas, en inventaros historias que solo existen en vuestra imaginación.

  Nadie ha dicho que sea inconstitucional preguntar la opinión a los ciudadanos de este país. Lo que es inconstitucional es que un gobierno autonómico, en este caso el de Euzkadi, proponga un referendum porque eso es potestad del ejecutivo nacional tal y como recoge nuestra Constitución.

  Por eso el Tribunal Constitucional declara ilegal la consulta y la prohibe.
  Lo que hay que hacer es cambiar la Constitución para que, entre otras cosas, se pueda dar este caso.

  NOTA: Jon Kepa no se opone a la consulta.

 • Salvador
  Posted at 21:54h, 13 setembre Respon

  No es tracta de ser optimista o pessimista. Es tracta de ser “realista” (no borbònic, es clar). Desenganyar-vos, el Tribunal fallarà a favor del govern de l’estat perquè l’entramat legal espanyol així ho indica.

 • Nuncamais
  Posted at 21:54h, 13 setembre Respon

  Tan de bo tinguis raó i ho encertis, Eduard. Si mai el tribunal europeo dona la raó al lehendakari en aquest assumpte seré feliç d’haver-me equivocat.

 • Eduard
  Posted at 09:36h, 13 setembre Respon

  Jo soc més optimista que vosaltres, mireu si no l’exemple recent del tribunal europeu en favor de les tesis fiscals d’euskadi contra la impugnació de l’Estat espanyol.

  Si les coses es fan bé, poden tirar endevant, però cal fer-les

  Salut i €

 • Nuncamais
  Posted at 09:34h, 13 setembre Respon

  Hola, Eduard. Veig que tornes a donar senyals de vida i me n’alegro.
  Jo també, penso, com Salvador, que els forums internacionals estan venuts als estats i van contra els pobles.
  L’UE n’és un bon exemple, que, en lloc de ser l’Europa dels Pobles, és l’Europa dels Estats i que, en lloc de ser l’Europa dels Ciutadans, és l’Europa del Capital.
  I, malgrat tot això, i, malgrat la pena de mort que encara existeix en el Tractat Constitucional que els que remenen les cireres volen que s’aprovi i no s’aprova, beneïda sigui l’UE encara que només sigui per haver posat fi a les periòdiques guerres entre francesos i alemanys y per poder presentar una alternativa al gendarme Mundial dels USA.
  Tanmateix, és una llàstima que un projecte que va nèixer emmig de tantes esperances, vagi coix com aquest i s’hagi deshumanitzat d’aquesta manera tant bèstia.

 • Eduard
  Posted at 00:13h, 13 setembre Respon

  Rosa

  Això és com amb la religió, s’hi ha de creure a pesar del capellans i en la política a pesar del polítics i gràcies a la societat civil que sempre és a la fí la qui ho mou tot.

  Salut i €

 • Rosa
  Posted at 00:11h, 13 setembre Respon

  No us hi escarrenseu, la gent no esta per la labor i menys em l els especimens que ens representan, temps era temps i arreu i habia senyors con Heribert Barrera, (ejempla a Mataro, tenian al senyor Reniu (un ejemple hi habia d’altres) pero eran altres temps i desde un que dels caps a Mataro de ERC va estampa per primera vagada el dia de la festa major anan a misa un pastis de merenge al tinent d’alcade i l’any seguent ,dons…..sensa comentaris, dons hu sento pero a casa meva o sia a la meva ciutat , per mi ….mortus es qui no en respira, , de fet la tirada d’ous a l’ajuntament el mateix any va se perfecta, va rebre tutom menys a on apuntaban .aixo no es politica es bejanades de nens petits, quan un Heribert Barrera, un Reniu, tornin a resurgi en parlarem pero aixo es utopia i no amb compla, per lo que tocant de peus a terra prefereixo personas civilitzadas, que no uns quants marrecs que hu saben tot , per cert el que va estampa el pastis al tinend’alcalde ara es cap de ERC,
  molt mono, molt amable, pero mai el votare, no per un error de joventud (¿qui estigui lliura de culpa?) si no por error s’interesos , la hipocresia es repugnan

 • Eduard
  Posted at 00:10h, 13 setembre Respon

  Hola Marià.

  Suposo qe deuen tenir por a que els surti malament, si és així vol dir que encare tenim alguna esperança

  Salut i €

 • saltenc
  Posted at 23:32h, 12 setembre Respon

  Per Espanya i en concret pel PSOE i el PP, aceptar aquesta consulta és el principi del final a la prepotència espanyola que fa més de 500 anys que es passeja pel món.

 • Eduard
  Posted at 21:35h, 12 setembre Respon

  Hola Salvador,

  Tot depén de com s’enfoqui, el tema requereix una molt bona preparació i que TOTS els actors que puguin fer força perquè la cosa tiri endevant, s’hi possin de una vegada renunciant i assumint que l’aposta els pot passar factura, però que carai, el tema s’ho val.

  Salut i €

 • Salvador
  Posted at 21:33h, 12 setembre Respon

  Que vols que et digui, Eduard?. Jo no sóc tan optimista. Els estats moderns són molt nacionalistes i, no ho oblidis, a l’UE, i altres fòrums, continuen dominant. És curiós que, per exemple, aquí s’hagin aixecat moltes veus a favor de la “integritat territorial” de Geòrgia i, fins i tot, de la de Servia. Són els mateixos que diuen que els territoris no tenen drets i que són els ciutadans els que els tenen. Ja veus, tot depèn de segons per a què.

 • admin
  Posted at 20:48h, 12 setembre Respon

  Hola Trina, com diu el Nuncamais, és la relació que des de fa 300 anys volen mantenir amb les perifèries, la del vencedor amb el vençut, d’altra manera no s’entén tanta torpessa i tan poca visió.

  Salut i €

 • trina
  Posted at 20:43h, 12 setembre Respon

  Totalment d’acord Eduard, a més de tot el que dius, és també una manca greu de saviesa estratègica per als propis PP i PSOE, que se’ls nota massa que el que volen és que no surti, que mirin al Quebec i per si mateix s’ha resolt..ens manca pràctica democràtica…no hiha més…
  salut

 • Eduard
  Posted at 20:11h, 12 setembre Respon

  Hola company Nuncamais.

  Això ha de petar per alguna banda, jo crec moltíssim en les instàncies internacionals i crec fermament que ha d’ésser la carta que hem de jugar, tant nosaltres com els d’Euskadi,

  A veure si em donen la raó ben aviat!!

  Salut i €

 • Nuncamais
  Posted at 20:09h, 12 setembre Respon

  En ninguno de los países que nombras existe el nacionalismo opresor como el español llevado hasta una grado extremo sin respeto por la opiniones democraticamente manifestadas con lo que no se dan cuenta de que no hacen más que justificar la violencia.
  El razonamiento es bien sencillo: si no se admite la autodeterminación del pueblo vasco con la trampa saducea de que no es sujeto de derecho para decidir y que la constitución sólo otorga esta decisión al pueblo español en su conjunto, lo que se hace es dar un pretexto a los violentos para que actuen.
  En realidad esta gente que padece de españolitis aguda está dispuesta a sacrificar en el sagrado altar de la sagrada unidad de la patria española – exactamente igual que el los tiempos del franquismo – las aspiraciones democráticas legítimas a la secesión.
  Pero es que, además de ser tramposos son tontos porque no se dan cuenta que – por lo menos actualmente – si se practicara un referendum ellos lo ganarían.
  ES LA IRRACIONALIDAD DE LA ESPAÑOLITIS AGUDA QUE LES AQUEJA Y QUE NO DUDO EN CALIUFICAR DE ANTIDEMOCRÁTICA.
  Si yo soy español a regañadientes, QUE LO SOY, porque se me obliga a serlo y se me niega el derecho a un referendum que decida lo que quieren ser los habitantes de Catalunya y, si pierde mi opción, continuaré manifestando mi opinión por la libertad de manera continuada, aunque respetando el resultado del referendum.
  Estoy seguro que llegará el día en que triunfaremos porque España no poede ser que continue con su vocación actual de ser una PRISIÓN DE PUEBLOS OPRIMIDOS.
  Mi esperanza es de que algún día en España triunfará la democracia, la ética y la racionalidad.
  Así lo espero!

 • admin
  Posted at 19:08h, 12 setembre Respon

  Referent al tema, és verdaderament una llàstima que a Espanya no hi hagi la tradicció democcràtica que per exemple a Gran Bretanya, ni les ganes d’arribar al nivell que ells tenen, això és el més trist de tot.

  Salut i €

 • admin
  Posted at 19:07h, 12 setembre Respon

  Hola Francesc,

  Ho vaig veure en el teu bloc !! Jo a tú també, ja tens el meu vot per endevant. es pot votar vàries vegades?

 • Francesc
  Posted at 19:04h, 12 setembre Respon

  veig que participes a lo de 20 minutos dels blogs, jo també, ja et votaré, no s’hi val a votar de manera sistemàtica, però si et vaig votant almenys treura`s añgun que altri vot, que sino mala peça al teler.

 • Francesc
  Posted at 19:03h, 12 setembre Respon

  es que a banda, en negar aquesta consulta neguen dos drets fonamentals, un negociar una pau definitiva amb ETA i que tot poble té dret a decidir que vol ser, altra cosa és el que sortiria que no passaria del 35%, raó de més per deixar fer el referèndum, s’hauria acabat la història per sempre més.

 • Pingback:Derecho a opinar « Por la paz y la libertad
  Posted at 17:42h, 12 setembre Respon

  […] Llegir en català […]

 • Pingback:En veu alta [castellano] » El derecho a opinar
  Posted at 17:38h, 12 setembre Respon

  […] Llegir en català This entry was posted on September 12, 2008 at 5:37 pm, filed under politica espanola and tagged consulta, eeuskadi, ibarretxe, tribunal constitucional. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL. Previously – En un país normal Next – […]

Post A Comment