La clau de la caixa
546
post-template-default,single,single-post,postid-546,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qi-blocks-1.3.1,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,elementor-beta,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21231

La clau de la caixa

La clau de la caixa

La pedra de toc en els propers mesos entre el govern central i els autonòmics s’ha de encarnar en la negociació del nou model de finançament. Tot i que l’estatut català, actualment en vigor però amb l’amenaça del TC ja el preveu, s’ha d’entrar en la concreció del sistema i en la relació amb el govern central, que des de Catalunya es vol bilateral.

Les tesis que es defensen des de Catalunya, han estat ja recolzades per comunitats amb sensibilitats polítiques tan diferents com el País Valencià i Balears, a on la conjuntura econòmica actual i l’augment de la població de la ma de l’immigració han fet minvar en excés els recursos disponibles.

La disputa pel que es veu, no serà ideològica sinó per aplicar el sentit comú a un model de solidaritat que després de 35 anys s’ha vist ineficaç, no solament per a reequilibrar a aquelles comunitats que ho necessitaven, sinó perquè les capdavanteres com Catalunya, anessin perden pistonada, el que a nivell general ha perjudicat a tothom. Recordem que el proper 2012 s’acaba també la solidaritat provinent de la UE, a on han vist com els països del Est recentment incorporats, han focalitzat el destí dels ajuts provinents basicament d’Anglaterra, Alemanya i França, amb molts interessos en els territoris incorporats.

La idea és la de quantificar la solidaritat sota el concepte anivellador, que permeti la inversió en comunitats tradicionalment receptores dels ajuts per aquelles necessitats considerades bàsiques com poden ser la sanitat o l’educació, obligant a definir el destí dels recursos que les comunitats anomenades riques, cedeixen i a la vegada el control en la seva gestió, cosa que ara brilla per a la seva absència i a definir un topall en la col·laboració, de la mateixa forma que existeix en un estat federal com Alemanya.

Tot i que la publicació de les balances fiscals no han de condicionar aquesta negociació si que aportaran dues coses molt importants en aquests nou entorn, de una part posar sobre la taula la realitat de una situació que des d’altres llocs es nega i per altra banda l’evidència que pouar sempre de un mateix lloc ens pot portar a assecar el pou. Aquí veurem fins a on està disposat a arribar el tarannà de un PSOE molt condicionat per federacions de comunitats beneficiades en extrem per l’actual model de finançament.

Altres companys també tracten sobre això

2 Comments
 • Pingback:En veu alta [castellano] » La llave del cofre
  Posted at 22:00h, 08 novembre Respon

  […] Llegir en català This entry was posted on April 24, 2008 at 6:08 pm, filed under economia and tagged financiacion, solidaridad. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL. Previously – Esperanza tiene la banca Next – Conjugando el verbo “Rebajar” […]

 • En veu alta - Blog de opinion de edp
  Posted at 17:36h, 27 abril Respon

  La llave del cofre…

  La piedra de toque en los próximos meses entre el gobierno central y los autonómicos se debe encarnar en la negociación del nuevo modelo de financiación. Aun cuando el estatuto catalán, actualmente en vigor pero con la amenaza del TC…

Post A Comment