Adéu Senat
532
post-template-default,single,single-post,postid-532,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,elementor-beta,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21231

Adéu Senat

Adéu Senat

Massa sovint utilitzo la meva capacitat per fer amistats de manera intensiva. Sense anar més lluny, fa pocs dies , després de donar l’enhorabona sincera a una senadora per haver estat escollida les ultimes eleccions i després d’un breu intercanvi de paraules de cortesia sobre les obligacions del nou càrrec i els viatges a Madrid li vaig engegar un : “A veure si suprimiu el senat”. Ella primer em va replicar incrèdula i molt educada que el senat s’ha de transformar en cambra territorial de representació autonòmica. Però jo insisteixo: “No, no el transformeu, suprimiu-lo si-us-plau”.

I aquí va ser el començament d’una gran amistat i com a “Casablanca”, la senadora va fugir escandalitzada i dient amb molta fermesa que ella no seria qui fes un pas així. I com a la pel.licula, llàstima que no hi havia boira , sa senyoria es va allunyar amb pas ferm cap un pont aeri més acollidor que els meus estirabots de passerell de comarques.

Ara he recordat els meus anys d’estudi de dret polític ( el meu professor era l’ara senador Isidre Molas, qué irònic! ) . Un autor com José Antonio González Casanova, catedràtic de teoria de l’estat i dret constitucional, i proper ideològicament a la senadora en qüestió, té escrit que el bicameralisme ( és a dir tenir dues cambres: congrés dels diputats i senat) només s’entén en els estats federals, perquè el senat representa als estats federats. Amb tots els anys que fa que existeix l’estat de les autonomies arrosseguem (com un immens sac foradat) un senat que fonamentalment és de representació provincial i que no reflecteix en la seva composició una veritable representació proporcional de ciutadans sinó de territoris provincials.

Són molts els països que tenen un parlament unicameral, per exemple la nostra admirada Finlàndia.

Ara que els que volen mantenir el senat ( tots els partits polítics que tenen senadors) pensen en com reformar-lo perquè tingui un sentit que avui no té. Hauríem de plantejar-nos obertament si realment cal tenir senat. I després, podríem preguntar-nos per quin motiu hem sostingut tants anys un parlament bicameral com el que tenim, amb un senat com el que hi ha.

jaumepuig.jpgEn Jaume Puig és advocat amb despatx professional a Blanes. Patró fundador de la Fundació Àngel Planells que es dedica a l’estudi i difusió de l’obra d’Àngel Planells i també a la promoció d’activitats culturals i artistiques a Blanes. President de l’Associació Solidària Blanes amb Anantapur que té com a objectiu el finançament de projectes de cooperació a Índia de la Fundació Vicenç Ferrer.

Edita el bloc, Nau Argos que vaig conéixer al confeccionar l’embrió de l’agregador de la Girosfera, el Tarlà i si el que us agrada és llegir sobre els aspectes culturals, o de cooperació i solidaritat, teniu en la Nau Argos el vostre mitjà en el que navegar per aquesta web2.0 cat, en la que hi estem tots involucrats.

5 Comments
 • admin
  Posted at 10:53h, 21 abril Respon

  Gràcies pels comentaris, però el que us els tindria que donar soc jo,(ja ho he fet i no em cansaré de fer-ho les vegades que faltin).

  La generositat no està en posar a dispossició d’altres un espai en el meu bloc, si no en acceptar el petit “atracament” i donar suport a una iniciativa com aquesta, que espero n’hi hagin mes a la Girosfera i Catosfera.

  Moltes gràcies a vosaltres i en especial a tú que has tocat un tema que ha passat ocult durant quasi bé l’inici de la democràcia.

  Salut i €

 • nau argos
  Posted at 09:42h, 21 abril Respon

  Eduard, moltes gràcies per deixar-me el teu espai tan generosament. A més el teu blog està fantàsticament editat. Avui he penjat un petit post ellaçant amb el teu blog.

  Jo crec que el tema del senat no surt sovint a la palestra. Quan hi ha sortit ha estat per parlar de la seva reforma, però mai es parla a fons de la seva supresió. Tant de bó algún dia s’enceti undebat seriós. Tanmateix em temo que com tots els partits polítics tenen senadors a cap d’ells els hi plau aquest plantejament.

 • Francesc
  Posted at 19:19h, 19 abril Respon

  tens raó, el senat no serveix per a res, i suposant que funciones, que servis per alguna cosa, aleshores no seriem un estat democràtic, puig si es tenen dues càmeres ja no hi ha democràcia.

 • admin
  Posted at 07:31h, 19 abril Respon

  Hola Xava.

  Evidentment que amb l’actual sistema de funcionament el Senat es queda com un Congrés II i perd tot el sentit que tindria en un estat de funcionament federal, tal i com ens explica en Jaume.

  Benvingut al bloc.

  Salut i €

 • Xava
  Posted at 22:10h, 18 abril Respon

  100% d’acord: Quina necessitat hi ha de Senat?
  Hi ha llegenda urbana dels estats federals, però, quina representació federal a Espanya?
  Comunitats uniprovincials, deshabitades tindrien la mateixa representació que Andalucia, Euskadi o Catalunya?
  Felicitats per a qui sap fer amics…

Post A Comment