Innovació i creativitat a les ONGs
462
post-template-default,single,single-post,postid-462,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qi-blocks-1.2.5,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,elementor-beta,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21231

Innovació i creativitat a les ONGs

Innovació i creativitat a les ONGs

Cada cop hi ha més ONGs i moviments socials que s’estan adonant de la importància que tenen la innovació i la creativitat per donar un valor afegit a les seves campanyes i projectes, així com per fer una millor sensibilització. Aquest últim per cert, un objectiu cada cop més difícil pel recent increment en la desconfiança de la societat envers les organitzacions no lucratives, sobretot després de casos com el d’Intervida o el de l’Arca de Noé.

Probablement l’any 2001, amb l’apogeu del moviment antiglobalització, va ser un punt d’inflexió a partir del qual va començar a repensar-se la manera de sensibilitzar la societat, intentant buscar formes més creatives i provocadores.

Però pel Tercer Sector, invertir en creativitat segueix essent un repte. Citant les paraules de Ismael Pantaleón, membre de la Fundació Neuronilla: “En general, les ONG estan tan preocupades per mantenir les seves estructures que no saben d’on obtenir els recursos que necessitarien per a la creativitat”.

La Fundació Neuronilla des de fa temps aconsella i forma institucions, empreses i entitats perquè aprenguin a mirar i actuar d’una altra manera més creativa. Un exemple clar que llegeixo a l’article Desaprendre per innovar a les ONGs, és el cas de l’organització Tenemos Sida, on la Fundació Neuronilla va col·laborar per donar visibilitat al tema del VIH amb motiu del dia mundial de la vacuna contra la sida. “Ens vam parar a pensar. Vam escollir un missatge relacionat amb la vacuna i el vam donar a conèixer, amb un cost pràcticament zero. La seva pàgina web va passar de les 300 visites a les 20.000”, comenta Pantaleón.

És evident que les noves tecnologies, especialment les TIC, juguen un paper important en aquest procés de creació d’una nova cultura organitzativa que doni més espais a la innovació en temes d’acció social i activisme. En la meva opinió aquest paper de les TIC en aquest àmbit serà cada cop més important en els propers anys (de fet no cal ser un gran gurú per afirmar tal cosa).

Moltes entitats ho tenen clar, i l’aposta per les TIC és cada cop més evident. Tot i això, queda molt camí per recórrer. Exemples típics de l’ús de les TIC per comunicar i sensibilitzar des de les organitzacions no lucratives podrien ser el blogs o el famós Youtube, però n’hi ha molts altres. No fa gaires dies parlava al meu blog de la iniciativa Blocs del món on els cooperants i voluntaris de diferents ONGs del món tenen un espai on publicar els seus blogs, i també citava l’article d’Olga Berrios sobre la utilització dels blogs a les ONGs. Si hi ha un lloc de referència sobre les TIC a les organitzacions no lucratives, aquest és el blog de Jaume Albaigès.

Treballant en temes molt relacionats, m’agradaria mencionar que des de l’any passat, l’associació Nova impulsa la creació d’un grup de persones convençudes que perquè hi hagi canvi social és necessari innovar, i les està formant perquè comencin a recopilar idees que ja existeixen i siguin capaces d’assessorar altres persones. Aquestes idees que es volem donar a conèixer es basen en criteris com la transformació no violenta dels conflictes, l’aplicació de la transparència, la comunicació interactiva dels ciutadans, la interculturalitat i la sostenibilitat.

Sense cap dubte un actor clau en la introducció de la innovació al Tercer Sector és l’emprenedor social, terme cada cop més de moda. Un emprenedor social és una persona creativa i amb la suficient embranzida emprenedora com per tirar endavant projectes que aconsegueixen transformacions socials al seu entorn. Algunes organitzacions com Ashoka donen suport a emprenedors socials reconeguts a través de programes de finançament i facilitant-los el contacte amb una xarxa de més de 2000 innovadors socials.

No m’agradaria acabar aquest article sense mencionar la Fundació Chandra i el seu Laboratori d’Innovació Social, des del qual pretenen, tal com diuen ells mateixos, formar a les persones que treballen en entitats del Tercer Sector en l’ús de les TIC, amb l’objectiu de transformar la gestió diària de les organitzacions, així com aprofundir en l’impacte potencial que las noves tecnologies de la informació poden suposar en l’exercici de la seva missió social.

Ja per concloure, i mirant cap al futur, crec tal com diu Manu Fernández al seu article Tercer Sector y Innovación, que es necessiten més eines d’innovació adaptades a la realitat concreta de les organitzacions no lucratives. Caldria que aquestes últimes participessin de forma activa en les diferents xarxes d’innovació (on fins ara rarament hi són presents) i alhora caldria que des dels àmbits científics i tecnològics s’interessessin per temes d’acció social, activisme o cooperació al desenvolupament.

Fonts: Canal Solidari, Nova i Tercer Sector y Innovación.

eduard.jpgL’Eduard Muntaner és gironí. El vaig conèixer virtualment ja fa temps, llegint el bloc que edita, “Com gotes a l’oceà” i ens varem “desvirtualitzar” en el recent sopar que va donar el tret de sortida a la Girosfera. L’Eduard és Enginyer Informàtic per UdG i actualment està cursant un Màster en computació a l’UdG en el recentment inaugurat Centre de Recerca. Però a la component formativa, eminentment en l’àrea tècnica, hi afegeix també el Postgrau de l’UOC sobre Tecnologies per el desenvolupament humà (Cooperació internacional i Desenvolupament) el que posa de manifest l’altra seva gran passió, els projectes d’ajut al tercer mon. Coneixent això no se’ns farà estrany saber que s’ha passat el darrer any fent de professor al sud de l’Ìndia, com a voluntari.

Com a gotes a l’Oceà, ha estat per a mi una troballa que us recomano disfrutar. En poques ocasions la lectura de uns articles es diuen tantes coses, i tant positives, del seu autor com en aquest cas de l’Eduard, a qui me’l imagino socialment compromès, respectuós amb el medi, generós amb qui ho necessita i amb el cap molt ben moblat, qualitats que per desgràcia, no sovintegen massa avui en dia.

Tags:
,
2 Comments
 • admin
  Posted at 22:27h, 29 març Respon

  Hola Edu,

  La veritat és que l’iniciativa esta essent un éxit en primer lloc per la resposta que tots hi esteu donant.

  Quan s’intenta fer coses noves i la resposta és tant bona, només queda donar-vos les gràcies pel vostre interés.

  Salut i €

 • Edu
  Posted at 12:34h, 29 març Respon

  Gràcies Eduard per obrir-nos el teu blog amb aquesta iniciativa de crossblogging.

  I gràcies pels comentaris-massatge 🙂 El teu blog sí que va ser una troballa.

Post A Comment