El cicles econòmics
460
post-template-default,single,single-post,postid-460,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,elementor-beta,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21231

El cicles econòmics

El cicles econòmics

Quan es parlava ja fa uns anys, de que anàvem de caps a una època, diem-ne difícil econòmicament parlant, desconeixíem el daltabaix que es produiria com a conseqüència de la crisi de les hipoteques als EUA. Ahir fins i tot el nostre conseller d’economia el sr. Castells va reconèixer l’impacte que el col·lapse del rajol tindrà aquest any en la recaptació pública i per tant en les prestacions socials o en la disponibilitat de recursos per afrontar les inversions.

L’escalada dels preus en tot allò que és la nostra base econòmica, matèries primeres, productes agroalimentaris, fonts energètiques i especialment la vivenda, éra l’indicador que un humil servidor veia com a l’evidencia de que anàvem a tota velocitat en direcció e estampar-nos contra un mur dificilment esquivable i així ha esta amb la dificultat de que el sistema financer mundial ha fet figa i pateix de l’anomenada crisi de confiança i això és el mes dolent de tot

Possiblement el problema es solucioni simplement quan es vegi que el nivell de preus a on s’ha arribat no pot ésser assumit per el mercat i el consum, arreu el principal motor de les economies occidentals, s’ha paralitzat com a conseqüència d’això, però aquest moviment a la baixa trigarà com a mínim 5 anys en els que les víctimes de la crisi es comptaran en uns quants milions a Espanya.

En economia qualsevol cicle de creixement requereix de consolidació i aquesta serà mes o menys de la meitat de la durada del cicle expansiu. El càlcul és fàcil de fer, 10 anys de creixement ininterromput, precisen de 5 anys per a pair-ho.

Fa temps que la teoria dels cicles en economia, llargs, mitjans i curts, ha quedat superada per una variable que no s’havia contemplat en formular-la, l’acceleració de la velocitat del canvi tecnològic, i en l’incertessa del qui entra en un cicle que desconeixem en el que molts hi deixaran les dents.

5 Comments
 • admin
  Posted at 22:44h, 27 març Respon

  Exactament Rosa,

  És mes o menys això, si tot i que creiem que innovem en temes com els econòmics, la veritat és que tot està inventat des de fa molts anys.

  Suposo que ens coneixerem aquest dissabte, oi?

  Saluut i €

 • rosa
  Posted at 22:34h, 27 març Respon

  podem anar mes lluny, tan sols es una reflexio, que es reproduex ciclicamente las vacas gordas i la vacas flaques de la biblia

 • admin
  Posted at 14:30h, 27 març Respon

  Hola Pep.

  El problema és quan de cop s’ha volgut passar des de una economia més o menys intervinguda a una altra que per efectes de la globalització, de caire ultraliberal.

  El mercat dona sol·lucions momentànies però a la llarga afavoreix l’especulació i de fet es oligopòlis d’oferta ja que unes poques multinacionals controlen ja no un sector econòmic, sino el mercat en general i això no deixa de ser dolent, tant com el model que fa anys es va voler iplementar a la URSS, i que duia la etiqueta contrària.

  Salut i €

 • Té la mà Maria
  Posted at 12:45h, 27 març Respon

  tinc ja uns anys i m’he dedicat molt a l’economia i aquest cicles son sempre iguals, després d’una pujada vindrà una baixada i després una altra pujada i així ha estat sempre i en el futur també

  l’economia no pot deixar que el consumidor s’escanyi, és el principal impulsor del capitalisme

  salutacions

 • Té la mà Maria
  Posted at 12:44h, 27 març Respon

  tinc ja uns anys i m’he dedicat molt a l’economia i aquest cicles son sempre iguals, després d’una pujada vindrà una baixada i després una altra pujada i així ha estat sempre i en el futur també

  l’economia no pot deixar

Post A Comment