Il·lusionistes i il·lusos
241
post-template-default,single,single-post,postid-241,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,elementor-beta,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21231

Il·lusionistes i il·lusos

Il·lusionistes i il·lusos

El càlcul del PIB d’un país pot mesurar-se de diverses formes, per a no emmerdar-ho, bàsicament la xifra es treu sumant el consum, la inversió i les exportacions i a tot això se li resten les importacions. La comparança de la xifra amb el resultat de l’any anterior és el que coneixem com PIB nominal.

Existeixen variables que distorsionen aquest indicador, quan estem parlant de consum, òbviament hauríem de tenir en compte la variació dels preus, així un país amb una taxa d’inflació molt alta, com és el cas d’Espanya (4,3%) introdueïx en el càlcul un factor deformador que ha de ser compensat, una vegada ajustat, a això se l’anomena PIB real. Quan aquesta dispersió s’ha regularitzat és el moment de comparar-nos per exemple, amb Itàlia.

Un altre indicador que no s’aireja massa és el de la productivitat, que en el nostre cas no ha parat de descendir des de l’any 1999 i que mesura la quantitat de recursos necessaris per a obtenir un producte/servei determinat. En termes econòmics és el que diferencia a l’eficàcia, aconsegir els objectius plantejats, de l’eficiència, el mateix d’abans però al menor cost possible. Com més eficient sigui un país, més productiu sera.

La comparança de la nostra productivitat amb la dels països de l’entorn immediat ens aportarà altre factor fonamental per a valorar si la nostra economia gaudeix o no de bona salut, és la competitivitat. Espanya en aquests dos factors es trova en creixement negatiu.

I després podrem comparar-nos amb Kenya, Tanzània, Zimbawe o Perú per a convèncer-nos que uns altres estan molt pitjor i treure pit, però aquest no és l’exercici que hauríem d’exigir al nostre govern, no hi esteu d’acord?.

admin
xarop1@gmail.com

Darrera del nick edp hi trobareu a l'Eduard un català de Girona enamorat de la seva terra i apassionat per internet, la fotografia i els esports de muntanya.

No Comments

Post A Comment