Solidaritat i balances fiscals
181
post-template-default,single,single-post,postid-181,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,elementor-beta,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21231

Solidaritat i balances fiscals

Solidaritat i balances fiscals

No entraré en aspectes tècnics que solen avorrir en excés a qui els llegix, no obstant això la publicació d’ahir del càlcul de les balances fiscals per part del BBVA va deixar bén a les clares que la tan sobrevalorada solidaritat interterritorial a Espanya és una disbauixa.

Des de la restitució de la democrácia fa ja més de 30 anys les regions “pobres” han estat gaudint d’un tracte inversor favorable en l’excés sense que això hagi repercutit ni l’ho mes mínim a posar al dia la seva capacitat de generació de riquesa ni el seu desenvolupament econòmic. N’hi ha prou de fer-se un volt per les grans capitals andaluses o extremenyes per a constatar que això és una realitat.

Si a la solidaritat interautonómica li afegim les quantitats ingents que han fluït dels fons de cohesió i estructurals comunitaris entendrem que lluny de provocar l’efecte desitjat les han allotjat en la cultura de la subvenció i del subsidi més que servir d’esperó per al seu enlairament econòmic sense que fins a la data s’hagin demanat comptes i responsabilitats de la destinació de les inversions realitzades i el seu rendiment.

No seria bo ni tampoc elegant enumerar casos particulars que tots coneixem, però quan el nivell d’ocupació pública duplica, com és el cas d’Andalusia o triplica, com en el cas d’Extremadura les taxes de comunitats com Catalunya, Balears o País Valencià (font INE) és que alguna cosa no s’ha estat fent correctament perquè com és possible que 30 anys després no s’hagi reduït res la suma de la solidaritat que reben sinó que aquesta ha augmentat?.

Altre cas que clama al cel són els concerts basc i navarrès, situats en la part alta dels saldos positius rebuts per ciutadà, mes sagnants si es té en compte el seu nivell de desenvolupament econòmic ja que ni una comunitat ni l’altra contribuïxen en no-res a la caixa comuna, és més ens costen diners a tots.

Ni Andalusia o Extremadura, Astúries, Galícia o Castella la Mancha poden aspirar a convertir-se en un forat negre perpétu per on es cola la solidaritat de quatre territoris sense que es pugui exigir als seus governants, aquests que s’oposen al estatut o a la definició de Catalunya com nació i a sobre ens titllen d’insolidaris, comptes a trenta anys de solidaritat generosa. què han fet amb tanta pasta com han rebut?.

Finalment dir que s’agraeix la publicació de l’estudi del BBVA per a posar sobre la taula que la solidaritat avui dia, és un problema a solucionar i també que els sistemes de càlcul emprats no són els adequats ja que no tenen en compte el sou que tots paguem als funcionaris centrals, que son molts, ni l’efecte seu, Telefònica, Endesa, BBVA, Santander, etc. paguen els impostos de la seva activitat econòmica en tot el territori espanyol a Madrid i les inversions realitzades en la comunitat s’imputen proporcionalment a la resta, corregit això les xifres serien altres, almenys per a Catalunya i s’acostarien als 3000€/per habitant o el que és el mateix, les pagues dobles senceres de Juliol i Nadal. Amb aquestes dades com volen que no s’aixequin els sentiments soberanistes?.

Els següents mapes posen de manifest la destinació dels fons estructurals europeus en els períodes 2000-2006 i del 2007-2013, i com es pot comprovar, existeixen regions el desenvolupament de les quals i l’aprofitament dels recursos rebuts, han estat espectaculars mentres que uns altres romanen ancorats en el color vermell com a destinataris de l’ajut de la resta sense que rés hagi canviat, que cadascú en tregui les seves pròpies conclusions

(mapes obtinguts de la web de Narcís Sastre).

Període 2000-2006

2000-2006.jpg

Període 2007-2013

2007-2013.jpg

admin
xarop1@gmail.com

Darrera del nick edp hi trobareu a l'Eduard un català de Girona enamorat de la seva terra i apassionat per internet, la fotografia i els esports de muntanya.

2 Comments
  • Pingback:La clau de la caixa « Por la paz y la libertad
    Posted at 20:35h, 25 abril Respon

    […] i que la publicació de les balances fiscals no han de condicionar aquesta negociació si que aportaran dues coses molt importants en aquests […]

  • Pingback:La clau de la caixa | En veu alta
    Posted at 09:51h, 24 abril Respon

    […] i que la publicació de les balances fiscals no han de condicionar aquesta negociació si que aportaran dues coses molt importants en aquests […]

Post A Comment