La Casa Gran del catalanisme
164
post-template-default,single,single-post,postid-164,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,elementor-beta,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21231

La Casa Gran del catalanisme

La Casa Gran del catalanisme

Anit, en un palau de congressos de Barcelona que sobrepassava en molt el seu aforament, Artur Mas, acompanyat per les cúpules de CDC i UDC, Durán inclós, va exposar el seu projecte de refundació del catalanisme i he de dir que em va decebre un poc al situar l’objectiu inicial de la construcció de “la Casa Gran” a aconseguir un règim de contingent com el d’Euskadi o Navarra, el mateix model que 30 any enrere el PSC va desestimar aplicar, jo esperava més.

El discurs va estar plagat de bones idees, dificilment realizables algunes en l’àmbit de les competències ja que aquestes depenen directament d’una reforma constitucional que dificilment España possibilitarà que vegi la llum, encomiables, sobre regeneració democràtica, posicionant-se per una reforma electoral que aboliria les llistes tancades i que precisaria de l’acord de 2/3 del Parlament i d’un “pla B” per al cas més que probable que el TC rebaixés les expectatives estatutàries que contempla “la utòpica” idea de la unitat d’acció de tots els partits de Catalunya. Va parlar també i d’això em congratulo, d’incorporar a la societat civil al projecte polític assumint la pèrdua de protagonisme dels partits, del respecte democràtic cap als resultats electorals i de la llibertat de decidir de Catalunya.

Tinc clar i és una opinió molt personal, que Catalunya mai podrà realitzar-se dintre d’Espanya, bé perquè com ahir, es mostri el menyspreu mes absolut cap a la nostra identitat en un tribunal de l’audiència nacional, per un model econòmic que ens penalitza en excés, per una planificació inversora que prioritza altres interessos, per aquesta facilitat d’argumentació política anticatalana que tants rèdits proporciona en la resta del territori nacional, etc. i és per això que el que a mi m’hagués agradat escoltar ahir, fos la fixació de l’objectiu d’aconseguir el nostre propi Estat, els mecanismes que ens duran a ell i el planing de treball per a aconseguir-lo.

No obstant això el gran mèrit d’Artur Mas és el de posicionar al catalanisme en la linea de sortida d’un moviment més gran que l’àmbit d’un partit, en l’inici d’un debat necessari i beneficiós en el qual la participació deu ser la base per al futur Estat català, esperem que la resta recullin el guant.

admin
xarop1@gmail.com

Darrera del nick edp hi trobareu a l'Eduard un català de Girona enamorat de la seva terra i apassionat per internet, la fotografia i els esports de muntanya.

3 Comments
 • Pingback:En veu alta » Col·laborar o comprometre’s
  Posted at 10:50h, 18 març Respon

  […] El projecte de “La casa gran del catalanisme” no omple ni a uns, els partidaris de la sobirania ni als altres, els qui tenyèixen de certa pàtina nacionalista el seu desig de pertinença a un projecte d’Espanya distint. S’ha pecat per defecte, d’impregnar el projecte entre la gran massa de centre (social demòcrata, centrista, demòcrata cristià) i s’ha pecat també per no saber-lo explicar clarament a qui haguessin de comprar-lo, que segons totes les anàlisis electorals, són l’aixafadora majoria. […]

 • Pingback:La casa gran del catalanisme. « Por la paz y la libertad
  Posted at 08:31h, 22 novembre Respon

  […] Llegir en català […]

 • latafanera.net
  Posted at 12:28h, 21 novembre Respon

  La Casa Gran del CAtalanisme: una altra visió…

  Una altra visió sobre l’acte de Mas ahir al vespre al Palau de Congressos de Catalunya…

Post A Comment