el petroli a 100$
152
post-template-default,single,single-post,postid-152,single-format-standard,bridge-core-2.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-23.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

el petroli a 100$

el petroli a 100$

Quan fa tres anys els experts vaticinaven que a dia d’avui el barril de petroli se situaria per sobre dels 100$ la gent no donava crèdit a aquestes prediccionen i les titlleven de catastrofistes. Doncs bé no solament s’ha situat per sobre de la mágia xifra sinó que amenaça amb no parar el seu ascens fins a nivells dl 150$ diuen alguns i 200$ els mes pessimistes.

Les raons per a això són simples, com en qualsevol relació de mercat, quan la demanda se situa per damunt de l’oferta els preus creixen. les causes de tot això són variables.

 1. Per una banda la capacitat de refinament de la qual disposem és limitada, sent encara a dia d’avui un pseudo monopoli dels EUA i França.

 2. Els països emergents asiàtics, principalment Xina i Índia s’estan incorporant a la roda consumista i demanden combustible per al seu dia a dia.

 3. En tercer lloc es posicionaria una inestabilitat política manifesta en els centres geogràfics d’extracció, L’Iraq, Iran, Kuwait i Veneçuela.

 4. I finalment l’especulació a la qual se sotmet al producte per part dels grans intermediaris i que a força de retenir la seva sortida al mercat obtenen més i més beneficis.

L’impacte en les nostres economies no és fins al moment massa perceptible, ajuda i molt un dòlar en hores baixes no obstant això en un escenari com l’actual, amb restriccions en el crèdit, a l’espera dels efectes de la parón immobiliària, amb una inflació creixent i un escàs marge de maniobra en el disseny de la nostra política econòmica, qualsevol anivellació en el canvi amb el bitllet verd, que tard d’hora es produirà, ens situarà en el límit del precipici.

Potser seria hora ja d’apostar de debò per les energies alternatives amb mes raó quan en un país energeticamente depenent com és Espanya, tenim, sol, mar i vent per a regalar encara que bén mirat l’abundància no és garantia de res, també tenim milers de pisos per ocupar i el problema de l’habitatge segueix aquí.

També se’ls posa el pèl de punta cada vegada que omplen el seu dipòsit:

Comentar a xarop

3 Comments
 • Pingback:En veu alta » La recessió invisible
  Posted at 09:56h, 18 gener

  […] de preus, principalment del petroli, aliments i matèries […]

 • Pingback:Las cuentas de la lechera « Por la paz y la libertad
  Posted at 09:43h, 05 gener

  […] otra la inflación de Diciembre se sitúa ya en el 4,3% y al final tal y como se veía meses atrás el barril de petróleo ya superó ayer los 100$, lo que justifica por ejemplo la subida del diesel en un […]

 • Pingback:En veu alta » Tocar de peus a terra
  Posted at 11:29h, 04 gener

  […] altra la inflació de Desembre que es situa ja en el 4,3% i al final tal com es veia mesos enrere el barril de petroli ja va superar ahir els 100$, el que justifica per exemple la pujada del dièsel en un 20% en els darrers 12 […]