Nocions d'economia real | | En veu alta
752
post-template-default,single,single-post,postid-752,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Nocions d’economia real

Nocions d’economia real

Unes de les expressions més comunes quan aquests dies parlem de la crisi financera, és la de l’economia real, com si l’altra la que es fa en els despatxos fos de fireta. El cert és que ahir al vespre amb la meva dona, la Jordina, varen acabar parlant d’això, de si els estalvis estaven segurs en la nostra caixa de sempre i coses per l’estil i de les implicacions que en el dia a dia hi hauran a més de les baixades vertiginoses de les borses i la fallida d’algun que altre banc.

La situació serà la següent, en èpoques de vaques magres és molt normal que en un primer moment la gent estalvii en alló que te més proper, el consum es retreu en coses com ara el cafè, el diari, substituir el dinar per la carmanyola, les sortides de cap de setmana, el gimnàs o el cinema i així alleugerir les depeses quotidianes en el que sigui possible, donç be, fent un petit càlcul del que això representa per un país si prenem per cert el supòsit de que a Espanya el 50% de la gent podria fer un estalvi similar, tindríem que:

 • el café que no ens prendrem (1,20€) representarà a l’any 8.760 milions d’€
 • el diari que no comprarem (1€) 7.300 milions d’€
 • el menú a l’hora de dinar (12€) que substituirem per un entrepà fet a casa o la carmanyola, 62.400 milions d’€
 • les sortides familiars del cap de setmana de les que ens n’estarem (18€ per cap), 19.656 milions d’€
 • les pel·lícules al cinema que no veurem (5€), 5.200 milions d’€
 • els mitxelins que no cremarem fent spinning (40€ mes), 1.248 milions d’€
 • total 104.564 milions d’€ pel cap baix la implicació en l’economia real de la percepció de la crisi només en coses per anar tirant.

Us en recordeu de la quantitat que volen destinar els nord americans en el seu pla de rescat? només 7 vegades més que això. I quan la repercussió d’altres coses més importants, es vegin perjudicades de veritat per variables com poden ser la pèrdua de la feina, l’augment de la hipoteca, etc. ja us podeu imaginar que la quantitat d’abans es pot quedar en una simple anècdota.

8 Comments
 • Betiscop
  Posted at 06:10h, 28 Octubre Respon

  Felicidades por este espacio, tiene mi voto para los premios 20blog de 20minutos.es, Saludos y mucha suerte en el concurso.

 • Eduard
  Posted at 19:27h, 12 Octubre Respon

  Hola Ferran.

  Més aviat el que crec és que aquesta crisi és de sistema, o sia la fi de un model esgotat i injust que ha petat davant la impossibilitat de controlar als qui no en tenien prou guanyant milions i encare en volien més.

  L’avaricia ens ha perdut a tots i ara s’ha de recnstruir des de baix altre cop.

  Salut i €

 • Ferran
  Posted at 10:59h, 12 Octubre Respon

  El sistema capitalista, tal com es va desenvolupar des de començaments del segle XX, te cicles. Això ho sabem tots. El crack del 29 va servir per a que s’establisin una serie de mecanismes compensatoris que alleugerien l’impacte d’aquests cicles. La post guerra mundial també hi va ajudar.
  Potser el problema és que massa gent s’havia cregut que aquests mecanismes compensatoris eren una panacea i que es podia fer qualsevol cosa perque, en arribar la crisi, els mecanismes es posarien en marxa i se’n sortiria ràpid i sense gaire perdues. Però això, ara, no està anant així.
  I l’amenaça, com deies en un post anterior, és el canvi de model social. Però, atenció!, tambó potser una oportunitat; una oportunitat per a crear un sistema molt més humà i respectuós amb la natura. Només faria falta que ens ho proposesim.

 • Eduard
  Posted at 21:18h, 09 Octubre Respon

  Hola Diego, mañana alli estamos, como siempre

 • diego santullo
  Posted at 21:16h, 09 Octubre Respon

  Uno tiene que cumplir con su palabra y por eso aqui estoy haciendote una visita .
  Nos vemos en fisio

 • Eduard
  Posted at 06:03h, 08 Octubre Respon

  Hola Rosa.

  Hi ha gent que apunta a la teoria de que la crisi és provocada, massa temps creixent i s’ha de depurar el mercat. És com un bon atac de cagarrines que et deixa fotut però al cap de tres dies estas com nou.Que s’ha forçat precisament per a tancar el cicle de creixement tan perllongat que hem viscut durant aquests anys.

  El problema Carme, no és si tens estalvis o no els tens, el problema serà l’atur i pensa que tot i estar veient el que s’està veient, nosaltres encare no em ni tastat la crisi, l’any vinent i l’altra seran molt fotuts, força més fotuts que ara.

  Salut i €

 • Rosa
  Posted at 23:56h, 07 Octubre Respon

  Esuard la crisi la sentiren tots pero si tu has estalviat en ha dir com deia en Jose al faraon guarda el trigo, para cuando haya hambre ves oer on surtiras beneficiat, perque si el bnc pels teus estalvis et donava x, ara sera x+x i compte que algun no et doni mes x, el problema es qui te hipoteca, y no pot pagar, qui s’ha comprat un coche per sobre de les seves posivilitats, yo per molt que dieu penso que les crisis son ciclicas, i convenan als bancs i caixes, ¿si no porque s’ha donat diner tan facil?i que consri que es veien venir. un peto eduard

 • Pingback:Nociones de “economía real” « Por la paz y la libertad
  Posted at 19:11h, 07 Octubre Respon

  […] Llegir en català a edp.cat […]

Post A Comment