L’Armageddon anunciat?

L’Armageddon anunciat?

Finalment es van destapant les diferents capes de la ceba que en un primer moment havíem anomenat com a “Crisi de les subprime”. Després de que la FED nord americana injectés els diners dels seus contribuents primer a Bear Stearns i després s’impliqués en les hipotecàries Fannie Mae i Freddie Mac, les essències del lliure mercat varen presidir la decisió de no evitar la fallida de Lehman. Ahir, de pressa i corrents després d’haver fallat l’intermediació amb un Pull bancari per injectar un munt de milions a l’asseguradora AIG, la FED en una decisió sense precedents va decidir de fet la seva nacionalització subministrant al moribund una injecció de vitamines de 60.000 milions de €. Però perquè a uns si i a altres no?.

El negoci d’AIG son les assegurances tradicionals, però la globalització dels mercats financers i comercials han provocat en els darrers anys que totes les entitats, siguin financeres, industrials o de serveis incorreixin en uns riscos excessius per a fer-los front de manera individual. AIG va irrompre en escena cubrint aquests riscos mitjançant productes financers amb noms realment estranys, un cop havien fet el càlcul del risc que per a ells representava una situació d’impagamanet normal, era evident que estaven davant un negoci molt clar, però amb el que no havien comptat és que els insovents creixerien com els bolets a nivell massiu i mundial i es varen quedar sense marge per a respondre.

De fet AIG basava el seu negoci de cobertura de risc en la tradicional por del sistema pels impagats i d’això n’havia fet un lucratiu negoci a curt termini però amb els peus de fang en el llarg. Tothom hi està pringat perquè qualsevol petita entitat de la Garrotxa havia venut a través dels intermediaris financers que van a treballar amb el seu Porsche i es vesteixen d’Armani de dalt a baix, els seus riscos a AIG o a d’altres entitats similars. Si AIG hagués hagut de tancar portes com ho va fer aquest dilluns Lehman les entitats que haurien contractat les assegurances de risc a AIG haguessin passat a ser, de la nit al dia els qui garantirien el cobrament del deute que havien volgut assegurar, ja us podeu imaginar, el col·lapse total!.

La filosofia neocom imperant promoguda des de els EUA per l’escola de Chicago i encapçalada pel inquietant Paul Wolfowitz, basava les seves argumentacions en l’autoregulació dels mercats i en la globalització del sistema, precisament els dos conceptes que han acabat fallant, el primer perquè s’ha pogut constatar que si no hi intervé l’Estat, avui estaríem parlant de un dilluns negre de conseqüències descomunals, el crack del 29 seria recordat com un joc de nenes al costat d’això i el segón és el que ha propiciat la seva propagació a nivell mundial sense cap aturador.

Estem vivint dies convulsos, als problemes financers s’hi afegeixen problemes d’escassetats, d’inseguretat, de desastres naturals i de guerres, a veure si al final els que ens predicaven l’arribada de l’Armageddon l’estaven encertant?

6 Comments
 • admin
  Posted at 22:10h, 18 Setembre Respon

  El problema Rosa és que els cicles econòmics, tal i com es coneixien han desaparegut. El fenòmen amb el que ens trobem ara és totalment DESCONEGUT, no hi ha ni històric ni precedents i el pitjor de tot això, és que gràcies a la mundialització, la velocitat de propagació dels problemes és indefensable.

  En models econòmics preponderantment conservadors, quan les coses van bé guanyen diners molt pocs i quan van malament els desastres el paguem tots.

  Salut i €

 • admin
  Posted at 22:07h, 18 Setembre Respon

  Hola Edu.

  Jo crec que si, l’ideologia econòmic imperant ultraconservadora ha fracassat i ara ens vindrà una època molt més intervencionista per d’quí a uns quants anys tornar aresurgir amb un altre vestit, aquesta és la història de la humanitat moderna..

 • admin
  Posted at 22:05h, 18 Setembre Respon

  Jo crec que no Francesc, és molt més que això tot i que els problemes han aflorat pel financer, estem patint des de fa temps per moltes qüestions que no ho son.

  Clar que els diners son importants, però també el desencadenant de problemàtiques molt superiors i ja les estem començant a patir

 • rosa
  Posted at 23:21h, 17 Setembre Respon

  Edurd, voy a ser muy mala, pero da igual, un ejemplo, notienes un duro, pero te compres una torre por valor x, y obvio un coche por valor y fijate, ya tienes una ecuacion si tu no tienes nada ganas D, pero compras x+y has de pensar que ¿tal vez? llegara un momento que no ganes d si no c, tu has contado con d pero no has pensado con c y c de crisis que todos savemos que son ciclicas,vivir por encima de nuestros medios es imposible,y no te preocupes los neocons solo dan los ulyimos coletazos, como todo ser vivo se revifa antes de rerecer, un peto i endevant

 • Edu
  Posted at 17:01h, 17 Setembre Respon

  Home esperem que no sigui l’Armaggedon!! Però la cosa realment pinta malament.

  Jo no crec com en Francesc que els neocon estiguin acabats, els veig més vius que mai.

  Salut!

 • Francesc
  Posted at 15:08h, 17 Setembre Respon

  tranquil, la crisi és financera i AIG ja l’ha salvat la reserva federal amb una injecció de 85 mil milions de dolars. Aquesta crisi es básicament bancaria, ells l’han generada amb la seva inconsciencia i l’acabarem pagant – és cert – tots plegats, sense “comerlo ni beberlo”, ara a partir d’ara la banca a tots els nivells funcionarà d’una altra manera, els neocón estàn acabats, la seva manera de fer política i dur la economia ha estat un desastre i un dur avis, costarà, però ens en sortirem. De pitjors situacions ho hem fet.

Post A Comment