Llogaret global | | En veu alta
98
post-template-default,single,single-post,postid-98,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Llogaret global

Llogaret global

A la fi dels 60, el filòsof canadenc Marshall McLuhan va encunyar el terme “Llogaret Global” per a descriure la interrelació de l’home a nivell mundial a través dels mitjans electrònics de comunicació. Va néixer la base de la globalització.

El concepte, entès com el procés d’equiparació mundial sobre la base d’elevar els nivells de benestar d’aquells considerats com el tercer món, tendia en la teoria, a l’eliminació de les desigualtats socials, la independència econòmica de tercers, la transmissió del coneixement, sobre la base del desenvolupament tecnològic que havia de ser el vehicle que cohesionés tot el projecte, era la plasmació de la idea del Edén o Paradís en la nostra idea religiosa o el de la Utopia en el de l’agnòstic, alguna cosa realment difícil de realitzar, sinó impossible.

La posada en pràctica del model, s’ha estat portant a terme des del punt de vista econòmic, convertint el planeta, en un immens mercat en el qual es produeïx mes barat, sobre la base de traslladar la producció cap a zones sense cap regulació sociolaboral i transportar el producte ràpidament i al menor cost possible als centres de consum, o sigui a Occident i per la circulació sense traves, per canals electrònics del concepte “capital“, internet ha contribuït moltaíssim a això.

El model triat, curiosament ha obtingut els resultats inversos que he descrit en el segon paràgraf, augmentant les desigualtats, creant nuclis econòmics potents i depauperades perifèries, fomentant els moviments migratoris, devastant el nostre ecosistema i substituint els governs estatals, per la tirania de les multinacionals, tot això protegit per un poder militar i tecnològic únic i omnipotent que se situa en els EUA, la plasmació de les teories de la mundialització és el sentit més neoliberal possible.

És significatiu que quan el “home” ha d’escollir, gairebé sempre s’inclini per l’opció errònia, segur que si McLuhan hagués vist el desenvolupament del seu “llogaret global“, hagués escrit primer un tractat de seny a manera de manual per a dur-lo a la pràctica, perquè avui dia d’això, anem més aviat escassos.

Comentaris a xarop.net

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.