Fronteres, conflictes i colonitzadors | | En veu alta
82
post-template-default,single,single-post,postid-82,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Fronteres, conflictes i colonitzadors

Fronteres, conflictes i colonitzadors

De petit, sempre em va fer extrany veure les rectilineas divisions frontereres del continent africà i d’Orient mitjà. El meu professor en EGB ens va explicar, suposo que per a matar la discursió, que es devia a l’orografia del territori i aquí es va resoldre el tema.

La veritat és que Àfrica, Àsia i OM, van viure fins a bé entrada la meitat del SXX sota la dominació d’una o altra potència colonitzadora, basicamente França i Anglaterra, qui des de segles enrere, compartint la pràctica amb espanyols i portuguesos es van encarregar de esquilmar tot el que era comercializable, incloses vides humanes, comerç d’esclaus.

En el moviment anticolonizador que es va iniciar en correspondència en el temps amb la Conferència de Bandung moment en el qual a Àfrica, existien tan sols 4 estats, Etiòpia, Libèria, Egipte i Africa del Sud sorgits com a conseqüència al desmembrament de la Commonwealth , es van definir les divisions dels nous països amb tiralínies i regla, des de qualsevol despatx de Londres, París, Washington o Moscou, atenent simplement a purs interessos econòmics, polítics o estratègics.

Àfrica, segons les investigacions antropològiques recents, el bressol de l’home, veié de cop com les seves regions “naturals” milearias eren estripades, menyspreant cultures i étnias, moltes de les vegades enemigues a mort, que es van veure obligades per qüestions de política moderna, a compartir uns estats artificials en els quals els seus enemics eren majoria i així van començar aquests conflictes bèl·lics tribals, que ens venen com guerres civils i que tant ens costa arribar a comprendre als occidentals.

Una cosa semblant va ocórrer en OM on els problemes derivats del naixement dels nous estats, a més del naixement forçat d’Israel, va convertir la zona en la porció de territori més conflictiva del planeta en amenaça permanent d’explosió, on abans va existir en Imperi Otomà.

Potser la resolució de tots aquests conflictes seria la desaparició d’aquests estats ficticis i la seva refundació natural atenent a criteris precoloniales, no obstant això la mà d’occident ha afectat tant a aquests territoris que la veritat, entenc perfectament la tirria que ens tenen perquè els resultats de tant destarot al meu entendre, són ara ja irreconduiibles.

Parlen d’això al blocoespai:

Comentaris a xarop.net

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.